Despre MESSY SENSORY PLAY sau despre cum bebelușii și copilașii au (ne)voie să se murdărească 🙂

Cu siguranță toți părinții fac ceea ce cred ei mai bine pentru micuții lor și, cu siguranță, printre aceste credințe se regăsește și faptul că, curățenia este importantă pentru sănătatea copiilor.

Susținem și noi importanța curățeniei, desigur. Însă, la fel de mult credem că dacă întrecem măsura în ceea ce privește curățenia… dăunăm sănătății copiilor! Cum anume?

Studiile ne arată că „degustarea” și „meștereala cu murdăria” în timpul jocului în aer liber poate ajuta la stimularea sistemului imunitar al copilului și la prevenirea bolilor autoimune precum astmul și alergiile. Pe de altă parte, sănătatea emoțională are de câștigat. De exemplu, contactul copiilor cu noroi și pământ determină creierul să genereze mai multă serotonină, ceea ce duce la creșterea nivelului de fericire și a capacității de concentrare. Dar, mai presus de toate, ceea ce este afectat atunci când nu îi lăsăm să aibă nicio „pată” este dezvoltarea și capacitatea de învățare a copiilor. Cei mici au nevoie să descopere lumea cu propriile lor mâini. Ei au nevoie să fie lăsați să „o prindă” pentru a putea învăța.

La Kiddo Care susținem și îi încurajăm pe cei mici în joaca mai puțin „curată”. În dezvoltarea lor, această „murdărie” se încadrează în categoria jocului senzorial. Jocul senzorial înseamnă pur și simplu o activitate care implică simțurile. Văzând, auzind, atingând, gustând și mirosind, copiii capătă abilități fizice, cognitive, verbale, sociale și emoționale. Acesta este un mod fantezist de a spune că copiii au nevoie de explorare practică pentru a învăța lucruri noi, pentru a interacționa cu ceilalți și pentru a înțelege și a da un sens lumii din jurul lor. De fapt, cercetările au descoperit că cei mici (și adulții!) învață cel mai bine atunci când își implică toate simțurile. Acesta este motivul pentru care, atunci când li se oferă oportunitatea, copiii vor gravita automat spre jocul și stimularea senzorială. Chiar și bebelușii fac asta în mod constant, de exemplu prinzând obiecte pentru a le simți și băgându-le în gură pentru a afla ce gust au.
Astfel, concluzionăm cu ideea că în timp ce copiii învață, descoperă și explorează ei se și murdăresc, iar simplul faptul că cel mic s-a murdărit este dovada de încredere că micuțul tău a profitat din plin de timp!

Vă încurajăm să vedem aspectele pozitive ale „murdăriei”, să o vedem ca pe un semn că cei mici au de învățat multe, că este benefică pentru sănătatea lor fizică și emoțională. Vă încurajăm să acceptăm „murdaria” ca pe un mod distractiv de a învăța și să nu-i privăm pe cei mici de cea mai bună parte a învățării!

Vă așteptăm cu drag să urmăriți evenimentele de pe pagina noastră de  Facebook:

https://www.facebook.com/Kiddo.Care.Learning.Center/