Beneficiile jocului senzorial

Activitățile senzoriale oferă copiilor o cale valoroasă pentru învățare. Chiar și înainte de naștere, bebelușii învață despre mediul lor prin cele cinci simțuri. Pe măsură ce cresc, simțurile devin instrumentul cheie pentru explorarea, cunoașterea și procesarea informațiilor din jur. Astfel, jocul senzorial înseamnă pur și simplu o activitate care implică simțurile.

La Kiddo Care știm că sunetele, mirosurile, culorile și atingerea îi permit copilului să-și construiască imaginea despre lume și de aceea în căsuța noastră explorarea, curiozitatea și experimentarea sunt mereu bine venite.

Vă facem cunoscute și vouă o parte din beneficiile jocului senzorial:

Dezvoltarea creierului

Prin stimularea simțurilor ajutăm neuronii copilului să construiască conexiuni noi, ceea ce duce la o performanță mai bună când vine vorba de a finaliza sarcini de învățare mai complexe și îmbunătățirea memoriei.

Dezvoltarea cognitivă

Prin experimentarea diferitelor materiale, copiii își dezvoltă abilități matematice precum numărarea, clasificarea, categorizarea, lucrează la concepte precum mai mult/mai puțin, plin/gol, plutește/se scufundă…și explorează concepte științifice precum cauză/efect (Ce se întâmplă dacă făina este amestecată cu apă?) sau gravitația (Cum se strecoară apa printr-o pâlnie?)

Dezvoltarea limbajului

Pentru a-și folosi cât mai mult abilitățile lingvistice, copiii trebuie să aibă parte de experiențe suficient de interesante pentru a le povesti. Cel mai probabil nu-și va aminti ce a mâncat la prânz însă, activitățile senzoriale sunt atât de captivante încât sigur îți va da de știre cum s-au desfășurat! Diferitele mirosuri, texturi și forme sunt un mare ajutor în dezvoltarea limbajului!
La fel de bine, prin sarcini de coordonare mână-ochi își dezvoltă abilități pentru ceea ce mai târziu numim scriere (de ex. toarnă cu ajutorul unei lingurițe nisipul într-un recipient)

Dezvoltarea socială și emoțională

Copiii vorbesc și împărtășesc idei între ei în timp ce se joacă. Astfel, învață să coopereze și să lucreze împreună și să înțeleagă punctul de vedere al altcuiva. De asemenea, copiii au posibilitatea de a se exprima și de a deveni încrezători în împărtășirea ideilor cu ceilalți.
În același timp, experiențele senzoriale le oferă posibilitatea de a se simți bine cu privire la capacitatea lor de a lua decizii și de a-și consolida stima de sine, deoarece ei înșiși controlează experiența și acțiunea în sine.

Relaxare
Aceste activități pot fi un mod interesant de a ameliora tensiunile. Modelarea plastelinei, zdrobirea, a simți texturile între degete etc… pot fi o modalitate bună de calmare a sentimentelor de iritabilitate, anxietate sau mânie în timp ce copilul învață cum să le controleze.

Dezvoltare motrică

Copiii practică și își consolidează abilitățile motrice fine în timp ce meșteresc diferite materiale.

Dezvoltarea creativității

Experiențele senzoriale dezvoltă imaginația micuților, oferindu-le tot controlul asupra experimentării.

Dacă vrei ca micuțul tău să experimenteze jocul senzorial, te așteptăm alături de noi!