Scrisoare de la Mos Craciun

În săptămâna aceasta Moș Crăciun a trecut pe la noi și înainte să plece către alți copii, ne-a lăsat o mică scrisoare care sună cam așa:

„Dragi părinți,
Cum n-am mai primit de multă vreme o scrisoare de la voi, anul acesta m-am decis să vă scriu eu. Am o singură dorință: Vă rog frumos, dacă veniți să ne întâlnim, nu obligați niciun copil să se așeze la mine în brațe. Sunt micuți și tare cred eu că e normal să le fie teamă de mine. Ba mai mult, o fi de-a dreptul natural să se îndepărteze de ceea ce îi sperie. Eu mă mai gândesc și că un „Nu” cu sens din partea copilului ar trebui apreciat și respectat de către adulți. Vă spun din experiența mea vastă că o să vă anunțe ei când vor fi pregătiți de îmbrățișările mele blânde. Vă propun să avem răbdare!
Cu drag,
Moș Crăciun”

Scrisoarea lui Moș Crăciun ne-a impresionat și pe noi, așa că ne-a trecut prin minte să împărtășim cu voi câteva gânduri despre întâlnirea cu el

Vă propunem să regândim unele lucruri cu privire la viziunea pe care o avem despre aceste personaje de Crăciun, deoarece chiar dacă transmitem această tradiție cu toată dragostea din lume și cu tot entuziasmul, până când cei mici reușesc să o interiorizeze, este nevoie de timp. Prin urmare, trebuie să înțelegem neîncrederea lor. Uneori, chiar dacă avem intenții bune, noi adulții îi obligăm pe copii să integreze în viața lor aceste personaje, fără să ne dăm seama că atunci când sunt foarte mici, nu sunt pregătiți să facă acest pas. Nu aleg ei să nu fie pregătiți, ci încă nu există o dezvoltare cognitivă care să le permită acest lucru. Ce putem face e să le dezvoltăm fantezia și entuziasmul, dar fără a-i obliga să facă ceva ce nu doresc.

Din literatura de specialitate putem deduce că înainte să împlinească 4 ani, marea majoritate a copiilor sunt tare temători în preajma personajelor cum ar fi Moș Crăciun. La 5 ani unii dintre ei încă mai simt frică, vârsta de 6-7 ani fiind momentul în care se simt încrezători să interacționeze cu Moșul. Considerăm că nu e vorba de încălcarea unei tradiții, ci pur și simplu de a înțelege că e normal ca unii copii să fie speriați dacă sunt așezați pe picioarele unui străin deghizat.

Așadar, să urmăm sfatul Moșului: „Vă propun să avem răbdare!”