De ce stabilirea rutinelor este extrem de importanta atunci cand cresele/gradinitele si scolile sunt inchise?

Se spune despre noi că suntem creaturi ale obișnuințelor și acest lucru este valabil mai ales când vine vorba de copii. Pentru a ne simți confortabil, în siguranță și capabili să facem față evenimentelor cotidiene cât mai eficient cu putință, suntem înconjurați de ritualuri și obiceiuri. Totuși, în momentul de față trăim o perioadă plină de incertitudine și schimbări, unde rânduiala zilelor nu mai e aceeași. Datorită cantității de informații pe care o primim constant, a preocupărilor pe care le avem ca adulți și a schimbării totale a „rutinelor obișnuite”, starea emoțională a micuților noștri poate fi dezechilibrată. Partea bună e că aceștia sunt mai rezistenți decât credem la efectele psihologice pe care izolarea la domiciliu le poate avea. Însă, atenție…nu sunt nicidecum imuni și modul în care ne raportăm noi ca adulți la tot ce se întâmplă e model pentru ei.

Nu este ușor să fii îngrădit în casă, mai ales cu micuți care nu pricep de ce nu pot ieși afară așa cum o făceau până acum. E de înțeles de ce tot mai mulți părinți cu copii mici încep să se întrebe cum vor face față acestei etape fără creșe, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă și fără interacțiuni cu alți copii de vârsta lor. Cu siguranță este o adevărată provocare și pare tentant ca zilele petrecute în familie să fie fără nicio regulă și pline de „libertate”. Însă, o fi de ajutor acest lucru…?

Studiile de specialitate ne arată cum rutinele, chiar dacă pot părea plictisitoare, sunt baza echilibrului emoțional și cognitiv al adulților și mai ales ales al copiilor. Acestea oferă copiilor siguranța și liniștea de a ști la ce să se aștepte și plăcerea de a stăpâni ceea ce trebuie făcut, ajutându-ne pe noi să creăm un mediu cât mai sigur în timpuri atât de mișcătoare. Așa cum afirmă R.Driekurs „Rutina zilnică este pentru copii ceea ce zidurile sunt pentru o casă, dau graniță și dimensiune vieții. Niciun copil nu se simte confortabil într-o situație în care nu știe la ce să se aștepte. Rutina dă un sentiment de siguranță și un sentiment de ordine din care poate înflori libertatea. ”

Astfel, vă propunem să vă folosiți de rutine fiindcă sunt o unealtă valoroasă care în acest moment ne poate livra atât nouă, adulților, cât și copiilor, o libertate cu ordine în emoții, gânduri, control, structură și organizare.

Pentru un copil timpul e legat de activitățile zilnice, iar spațiul și timpul trebuie organizate în așa fel încât să ofere copiilor siguranță și stabilitate. Stabilitatea le permite copiilor să prezică ceea ce va urma, bazându-se pe situații anterioare și construindu-și puncte de referință. De exemplu, dacă îi spunem unui copil de 2 ani că vom ieși în curte la ora 11, nu va pricepe nimic. Însă, dacă îi spunem că ne vom juca afară după ce luăm gustarea, lucrurile pot sta total diferit. Totodată, micuții nu reușesc să-și stabilească singuri această „ordine a lucrurilor”, așa că noi adulții ar trebui să le venim în ajutor să își organizeze zilele printr-un orar stabil care este asociat rutinelor, adică prin activități care se fac în fiecare zi, în același mod. În general, copiii sunt obișnuiți deja să urmeze un program, astfel încât stabilirea unei rutine zilnice ar trebui să vină de la sine.

Deci, este mult mai ușor decât ai putea crede! Ia un pix, o hârtie și creează împreună cu micuții tăi o hartă despre cum vor arăta zilele acasă. Puteți lipi imagini, desena, scrie, astfel încât totul să fie cât mai distractiv. Scopul este de a menține copiii ocupați și de a acumula experiențe, permițându-vă și vouă să faceți și alte lucruri.

Rupe ziua în bucăți mici, la fel cum se face și la orice creșă/grădiniță: Întreabă-te când obișnuiesc să ia micul dejun? Gustarea? Masa de prânz? Când e timpul pentru somnul de prânz? Dar pentru o activitate structurată și pentru joacă liberă? Folosește-te de aceste repere și creionează-ți zilele cât mai armonios cu putință, fiind atent la o doză de flexibilitate.

Amintește-ți mereu să-ți dai răgaz și ție. Starea de bine a copiilor noștri depinde de propria stare de bine. O mamă/tată fericit este egal cu un copil fericit. Și când toți membrii familiei se simt bine cu ei înșiși, întreaga familie este sănătoasă și fericită.

Aveți grijă de voi și de toți ai voștri! Sănătate multă tuturor!