Beneficiile Educatiei Timpurii

Ne-am decis să scriem această postare pentru toți părinții care urmează să se reîntoarcă la muncă după maternitate/paternitate…

… pentru cei care și-au mai prelungit acest concediu încă câteva luni fără plată din teama de a-l lăsa pe cel mai mic al casei pe tărâmul „înspăimântător” al creșelor…

… pentru cei care pur și simplu au decis să-și înscrie copilul într-un program de educație timpurie și nu știu la ce să se aștepte…

… pentru cei care au regrete, îndoieli, se simt vinovați și nu știu dacă au luat decizia cea bună reîntorcându-se la muncă mai devreme decât „au făcut ceilalți”…

… și pentru toți părinții care urmează să facă acest pas al educației timpurii pentru copilul lor, indiferent de motivația deciziei.

Adevărul este că vă înțelegem și nu ne miră deloc faptul că vă simțiți așa. Astăzi avem atât de multe informații contradictorii, încât e greu să nu devi confuz. De altfel, primim informații care ne „asigură” că cei mici trebuie să stea acasă până la cel puțin 3 ani. Cu toate acestea, corpul de dovezi științifice este atât de extins, încât în acest moment nu este clar dacă există o opțiune mai bună decât alta, și cu atât mai puțin, ce este mai potrivit pentru fiecare copil și familie în parte. Însă, realitatea este că, dacă cineva te asigură că cel mai bun lucru pentru copilul tău este să nu-l duci la creșă și tu să nu te întorci la muncă, sau dacă acel cineva îți spune că a face acest lucru are impact negativ în dezvoltarea celui mic, fii sigur că îți oferă informații puțin verificate. Sau că, cel puțin, nu știe întregul adevăr…

Este clar că, din punct de vedere imunologic, copiii se îmbolnăvesc mai puțin acasă decât într-un colectiv cu micuți de vârste apropiate. De asemenea, este clar că primul an de viață alături de mamă ajută copilul să-și construiască un atașament sigur. Și, de asemenea, este de bun simț să ne gândim că orice beneficiu al colectivității dispare dacă personalul centrului nu însoțește adecvat copiii sau dacă centrul educațional ajunge să fie folosit ca o parcare, iar copilul de la 7 dimineața la 7 seara este în program și cu greu își mai vede părinții.

Educația timpurie este o aventură; pentru micuți, pentru părinți, pentru întreaga familie. Este o etapă din viața fiecărei familii care trebuie parcursă mai devreme sau mai târziu, și care vine la pachet cu multe provocări și beneficii. Sperăm ca următoarele rânduri să vă ajute să vă imaginați ce fac copiii voștri la Kiddo Care în timp ce sunteți la serviciu și care ar fi beneficiile educației timpurii:

Învață să aibă încredere în alți adulți

În timp ce ești la serviciu, micuțul tău învață să ceară ajutor de la alți adulți de încredere atunci când ceva îl nemulțumește, când are o nevoie, când îi lipsește o mângâiere etc.. Este clar că cei mici trebuie mai întâi să dezvolte o relație de siguranță și încredere cu părinții. Însă, avem și studii care arată că stabilirea relațiilor pozitive cu alți adulți, cum ar fi educatorii sau bunicii, îi ajută să-și construiască încrederea și siguranța în oameni.

Învață să respecte reguli simple, diferite de cele de acasă
În timp ce tu ești la serviciu, copilul tău învață că poveștile sunt citite pe covorașul din sală, că gustările se iau doar la masă, că pentru a ne spăla mânuțele trebuie să ne așteptăm rândul, că hainele sunt lăsate la dulăpior și că blocurile de construcție sunt păstrate într-o cutie și puzzle-urile într-o altă cutie etc. Într-o lume din ce în ce mai complexă, copiii flexibili și adaptabili au mari avantaje. Fiind expuși la diferite scenarii și reguli, și adaptându-se zilnic la aceste contexte diferite, îi ajută ca pe termen lung să fie flexibili și să se adapteze cu ușurință la medii diverse. De exemplu, pe termen mediu, faptul că s-a obișnuit cu rutinele va fi de mare ajutor atunci când va trebui să înceapă grădinița.

Învață să împartă spațiul cu alți copii
În timp ce tu ești la serviciu, micuțul tău va afla că există copii foarte diferiți de el: că există copii care vorbesc mult și alții care vorbesc puțin; copii mai activi și alții mai liniștiți; copii care aleargă și alții care încă învață să meargă … Tot acest nou peisaj îl va învăța timpuriu să împartă, să conviețuiască și să-i respecte pe ceilalți, fapt ce îi va oferi o perspectivă mai largă a realității.

Își extinde vocabularul
În timp ce ești la serviciu, micuțul tău învață cuvinte cu care până atunci nu era familiar. Datorită spațiului și activităților create pentru copii de aceeași vârstă, cei mici pot interacționa între ei, stimulând comunicarea verbală. Acest lucru va promova dezvoltarea limbajului, deoarece extind foarte mult vocabularul copilului. Pentru început, numele colegilor de clasă. Mai apoi, va urmări toate cuvintele obiectelor din sală, a cântecelor și poveștilor pe care le cântă sau le citește educatorul, și care, sunt diferite de cele auzite deja acasă. De asemenea, începe să se familiarizeze cu numele figurilor geometrice, primele numere și unele litere care, conform studiilor, îi ajută pe copii să se adapteze mai bine atunci când încep școala primară și au o performanță academică puțin mai mare pe toată durata școlii.

Învață să gestioneze conflictele într-un mod pozitiv
În timp ce tu ești la serviciu, micuțul tău își dorește jucăria pe care o are un alt copil, simte presiunea unui alt copil care vrea să răsfoiască cartea pe care o privește el cu mult calm etc. Este normal. Viața este plină de conflicte… însă ceea ce îi diferențiază pe cei care sunt capabili să depășească conflictele de cei care nu, sunt abilitățile de a le rezolva într-un mod pozitiv. La Kiddo Care, cei mici au oportunități de a învăța, împreună cu educatorii și cu ceilalți copii, modalități respectuoase și pozitive de a rezolva conflictele, care îi vor ajuta să învețe să împartă, să ofere și să apere ceea ce își doresc, fără a-i răni pe ceilalți și respectându-i.

Devine mai autonom într-un mediu special pregătit pentru vârsta lui
În timp ce tu ești la serviciu, micuțul tău își petrece timpul trebăluind și angajându-se în jocuri și activități, într-un mediu special pregătit pentru vârsta lui și va începe să rezolve probleme specifice vârstei sale într-un mod mai autonom, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Am creat un mediu sigur și stimulant, astfel încât bebelușii și copiii să se poată deplasa, explora și să-și poată controla corpul și spațiul, fără teama de a-și face rău și fără a fi nevoiți să apeleze la noi permanent. De asemenea, materialele și tot ceea ce au nevoie stau la îndemână lor, facilitând astfel mișcarea autonomă într-un mediu primitor.

După cum vedeți, programele de educație timpurie pot fi foarte valoroase pentru copii. Cei mai mulți dintre cei mici își adoră educatorii, le place să fie alături de jucăriile lor și, de obicei, în jurul vârstei de doi ani se bucură de prima prietenie cu alți copii.

Din nou. Nu ne dorim să convingem pe nimeni că a înscrie copilul într-un program educațional structurat, zilnic, înainte de 3 ani e mai bine decât alte opțiuni. Ne dorim doar să spunem că poate avea multe beneficii. Sunt multe studii de specialitate care susțin această idee. Pentru exemplificare, am ales unul dintre ele, și anume  Early childcare type predicts children’s emotional and behavioural trajectories into middle childhood. Data from the EDEN mother–child cohort study. Conform datelor din studiul realizat cu peste 1.400 de copii, cei care urmează un program de educație timpurie la un moment dat în primii 3 ani din viață, gestionează mai bine frustrarea, respectă regulile mai ușor, relaționează mai bine cu ceilalți copii de vârsta lor, sunt mai bine adaptați când vine vorba de grădiniță și școala primară, având pe termen lung rezultate academice mai bune decât alți copii care au rămas acasă cu unul dintre părinți sau care au fost îngrijiți de o „mamă de zi” (o figură populară în alte țări care, în general, e o bonă care are grijă de un grup mic de copii pe timpul dimineții). De asemenea, studiul subliniază și că cele mai mari avantaje ale educației timpurii se simt atunci când educatorii sunt figuri blânde care îi însoțesc pe cei mici în această etapă, cu căldură și afecțiune.

Ne putem imagina cât poate fi de greu pentru părinți și copii să se separe, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, însă este important să rețineți că, în timp ce voi sunteți la serviciu, cei mici fac mai mult decât să petreacă timpul plângând sau așteptând să vă întoarceți. Ei se adaptează și învață. Și atâta timp cât profitați de după-amiezi pentru a vă conecta și drăgăli, timpul petrecut la centru le aduce, în multe cazuri, beneficii pozitive și valoroase pentru dezvoltarea lor.

La Kiddo Care suntem facilitatorii și partenerii familiei tale în aventura copilăriei timpurii. Ne străduim să construim împreună pentru micuții noștri o bază solidă pe care să poată clădi în continuare, cu încredere și siguranță, propria viață. Ne dorim să avem alături de noi cât mai multe familii cu care să trăim această experiență. Vă așteptăm cu tot dragul, atunci când sunteți pregătiți pentru acest pas!